V nadaljevanju je predstavljen eden od mogočih načinov priprave kruha, ki pripelje do dobrih rezultatov. S pripravo na peko začnemo takrat, ko nam najbolj ustreza. Spodnji postopek časovno prilagodimo svojemu začetku. Zapisan čas je okviren, saj je proces fermentacije odvisen od temperature prostora, količine droži in vrste moke, ki jo bomo uporabili pri pripravi kruha.

Zjutraj pripravimo droži (3 min +10 ur): po receptu v vodo vmešamo žlico droži in moko.

Popoldan zamesimo testo (15 min + 3-5 ur): po receptu v vodo vmešamo pripravljene droži, moko in pustimo stati pol ure, nato vmešamo sol (in moko če je še potrebno). Pustimo vzhajati na sobni temperaturi 3-5 ur. Vsake pol ure (prvi dve uri vzhajanja) testo pretegnemo in prepognemo.

Zvečer (10 min + 8-10 ur): zvrnemo testo na pult, ga rahlo potresemo z moko in razvlečemo ter prepognemo 4x (kot pismo), nato testo obrnemo, rahlo pomokamo in oblikujemo napeto površino v hlebček ali štruco in ga predenemo v košarico s pomokanim prtičem. Zavijemo v vrečko in damo vzhajati v hladilnik za 8-10 ur.

Zjutraj (15 min + 1 ura): segrejemo pečico na 240•C in vzememo testo iz hladilnika, da se ogreje. Ko je pečica segreta, obrnemo testo na peki papir, zarišemo vzorček z žiletko v testo in ga prestavimo v pečico. Znižamo temperaturo na 220•C. Če pečemo na plošči ali v odkriti posodi, damo na dno pečice posodico z vodo, da bo skorjica bolj hrustljava. Pečemo 40 min, da postane zlato rjave barve. Če pečemo v pokrit posodi, jo po 20 minutah odkrijemo in spečemo do želene barve in želenega okusa skorjice.

Več o pripravi kruha Chef Rachida.