


Droži
- 50 g bele moke
- 50 g vode
- 50 g matičnih droži
Testo
- 150 g droži
- 125 g mleka
- 30 g masla
- 2 jajci
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici žajbljevega medu
- 1 žlica ruma
- naribana limonina lupinica
- 500 g bele moke
- ščepec soli
Nekaj ur pred peko pripravimo droži.
Ko so droži podvojene, odtehtamo v mešalno posodo vse sestavine razen soli in dobro zgnetemo. Posodo pokrijemo in čez pol ure vmešamo sol in testo dobro zgnetemo. Testo predenemo v vzhajalno skledo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi, da se testo podvoji (12 ur).
Testo zvrnemo na delovni pult in ga z valjarjem nežno razvlečemo v pravokotnik na 1,5 cm debelo in razrežemo na 14 pravokotnikov. V vsakega naredimo dve zarezi in odložimo na pomokan peki papir v pekač in v pečico. Na dno postavimo kozico z vrelo vodo, da bo ustvarila vlago in toploto za vzhajanje. Vzhajamo 2 – 3 ure, da se flancati lepo dvignejo.
Segrejemo maščobo na 170°C, če potopimo v vroče olje ročaj lesene kuhalnice, se okoli začno delati mehurčki, ko je zadosti vroče.
Flancate polagamo v vročo maščobo z zgornjo stranjo navzdol, da se med peko zgornjega dela lahko napihne še spodnji del testa. Pečemo 3 – 4 minute v pokriti posodi, nato jih obrnemo in pečemo še 2 – 3 minute v odkriti posodi, jih poberemo ven in odcedimo na papirnati brisački.
Predno postrežemo, posujemo s finim sladkorjem.