Kefirjeva zrna za vodni kefir prihajajo s področja Himalaje. Pijači prijetnega osvežilnega okusa pravimo tudi domača sodavica. Med pripravo primešavamo sadje, ki nam ugaja: grenivke, pomaranče, limone, limete, maline, robide, ribez, borovnice, češnje, rozine…
Zrna vodnega kefirja so sestavljena iz bakterij (Species Lactobacillus, L. brevis, L. casei, L. hilgardii, L. hordei, L. nagelii) in kvasovk (Hanseniaospora valbyensis, Lachancea fermentati, Saccharomyces cerevisiae, Zygotorulaspora florentina).
Osnovni recept za pripravo vodnega kefirja:
6 žlic kefirjevih zrnc, 6 žlic sladkorja in 2 l vode. Dodamo nekaj rozin, sok limone, grenivke in pest jagodičevja.
Kefirjev napitek je pripravljen po 24 urah. Številne probiotične bakterije se hranijo s sladkorjem in ga presnovijo, pri čemer je stranski produkt ogljikov dioksid. S cedilom poberemo sadje, ki se je fermentiralo, nato previdno odlijemo napitek v vrč. Pri tem v plastično cedilo ujamemo kefirjeva zrna, jih splahnemo in vrnemo v očiščen kozarec. Dodamo vodo in sladkor ali med ter sadje po okusu.
Kefirjev napitek dobrodejno vpliva na črevesno sluznico in krepi imunski sistem.