Droži
- 40 g moke T 500
- 40 g vode
- 20 g matičnih droži
Testo
- 100 g droži
- 400 g vode
- 600 g moke T500
- 200 g polnozrnate moke
- 14 g soli
Nadev
- 200 g pelatov
- 300 g mocarele
- rezine paradižnika
- rezine paprike
- šparglji
- origano
- bazilika
Nekaj ur pred zamesom testa pripravimo droži. Ko se podvojijo, lahko pričnemo s pripravo testa.
Zmešamo droži, vodo in moko ter dobro zgnetemo. Pustimo testo počivati pol ure. V testo vmešamo sol in zgnetemo, da postane svilnato gladko. Pokrijemo skledo in pustimo še dve uri na sobni temperaturi, nato oblikujemo 4 krogljice težke okoli 300 gramov. Shranimo jih v nizko plastično škatlo, pokrijemo s folijo in pokrovom ter damo za 24 ur na hladno vzhajanje v hladilnik.
Testene krogljice vzamemo iz hladilnika eno uro pred peko. Krogljice predenemo na pomokano mizo. Z rokama naredimo rob in narahlo razvlečemo v krog.
Namažemo z dvema žlicama pelatov, obložimo z rezinami paradižnika, paprike, šparglji, koščki mocarele, rezinami pršuta, posujemo z origanom in dodamo vršiček bazilike. Robove lahko nadevamo s sirom.
Pečemo na 250°C 10 – 15 minut, da se testo lepo zapeče.