Mlečni kefir je fermentiran mlečni napitek. Zrna mlečnega kefirja prihajajo s področja Kavkaza. Vsebuje različne kvasovke, mlečnokislinske in ocetnokislinske bakterije, ki pri presnovi oddajajo mlečno kislino, etanol in ogljikov dioksid.

Zrna sestavljajo različni mikroorganizmi: mlečnokislinske bakterije (Lactococcus lastic subsp. lactis, Lactococcus lastic subsp. cremoris
Lactobacillus brevis, Lactobacillus casei subsp. rhamnosus, Leuconostoc mesenteroides in ostali), kvasovke (Kluyveromyces marxianus
Candida kefir) in ocetnokislinske bakterije (Acetobacter aceti).

Osnovni recept za mlečni kefir:

žlica kefirjevih zrn in 1 l mleka. Napitek je pripravljen v 24 urah. Kefir precedimo s plastičnim cedilom in kefirjeva zrna splahnemo z mlačno vodo. Kefirjeva zrna vrnemo v kozarec, prelijemo z mlekom sobne temperature in narahlo pokrijemo s pokrovčkom, tako da lahko izhaja ogljikov dioksid, ki nastaja pri fermentaciji.

 

Mlečni kefir blagodejno deluje na prebavni trakt in krepi imunski sistem.

Kefirjev kremni namaz

Kefir nalijemo v filter in pustimo preko noči v hladilniku, da se steče odvečna voda. Kefirjev kremni namaz shranimo v zaprti posodi in ga uporabimo za dodatek jedem ali pa iz njega pripravimo namaz. Primešamo mu nasekljana zelišča (drobnjak, suha rdeča paprika, poper) ali čamažev pesto, sesekljane divje zeli (navadna lakota, gozdna deteljica, grenkuljica, regrat, marjetica).