Nabiranje užitnih divjih rastlin popestri sprehode v naravo in z malo truda si priskrbimo okusno in z minerali, rudninami in vitamini bogato hrano.

Sestavine:

200 g kefirjevega kremnega sira

5 listov čemaža brez stebel (ali žlička čemaževega pesta)

nekaj vejic navadne lakote

Sol in poper

Pol litra mlečnega kefirja preko noči filtriramo in napnemo, da bo kremni sir trdnejši. Naslednji dan ga stresemo iz koška in mu primešamo drobno narezan čemaž, posolimo in popramo po okusu. Okrasimo z navadno lakoto.

Kremni kefirjev sir s čemažem postrežemo na opečenih rezinah bagete z drožmi.

 

Kefirjev kremni sir vzame nekaj časa za pripravo, vendar je okus izjemno všečen. Pripravimo ga čez noč v namenski posodi za filtracijo mlečnega kefirja. Sirotka, ki ostane, je okusen in zdrav napitek, lahko jo uporabimo tudi za pripravo palačink.

Čemaž prežene spomladansko utrujenost, poživlja in stimulira nivo energije, zato ga v spomladanskem času radi uživamo v različnih jedeh. Priporočljiv je v količini 5 svežih listov ali žlički pesta na dan. Mlečni kremni kefir pa je bogat z mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, za ohranjanje zdrave črevesne flore. Za okrasitev naberemo nekaj vejic navadne lakote, ki prijetno hrusta na krostinih.