Za lažji začetek pri peki z drožmi vabljeni k ogledu video posnetkov, ki so nastali ob pripravi kruha s posnetka. Recept za predstavljen postopek priprave in peke kruha je:

Priprava droži za zames testa: 150 g moke, 150 g vode, 50 g matičnih droži.

Priprava testa: 580 g vode, 300 g droži, 940 – 970 g bele pšenične moke T500 in 24 g soli.

Priprava droži za peko kruha: v videoposnetku je kratka razlaga priprave droži, s katerimi v nadaljnih video posnetkih pripravimo kruh in ga spečemo.

 

Priprava testa za peko kruha z drožmi 1/3: predstavljen je zames testa, dodajanje soli, razvijanje strukture testa in priprava na vzhajanje s potegi in prepogibi.

 

Priprava testa za peko kruha z drožmi 2/3: predstavljeno je predoblikovanje in končno oblikovanje hlebčka ter hitro čiščenje delovne površine.

Priprava testa z peko kruha z drožmi 3/3: predstavljena je priprava na peko, preverjanje vzhajanosti testa za peko, zarezovanje vzorčka in peka kruha z drožmi.

Klasična priprava kruha je sestavljena iz priprave droži za peko iz matičnih droži in zamesa le-teh v vodi z moko in soljo. Najprej zamešamo droži za peko po receptu, tako da zmešamo enako količino vode in moke in dodamo matične droži. Ko droži dozorijo se skoraj potrojijo in so puhaste in plavajo na vodi, če bi jih preizkusili. Potem lahko začnemo s pripravo testa za kruh. Zamešamo vodo, droži in moko, če je krušna moka (vsebuje gluten) počakamo slabo uro, da poteče autoliza, v kateri damo čas testu, da razvije glutensko strukturo. Nato v testo dobro vmešamo sol. V nadaljevanju raztegujemo in prepogibamo testo prvi dve uri, na pol ure naredimo 4xpoteg in prepogib. Nato pustimo testo vzhajati. Ko je primerno vzhajano (testo se na dotik počasi povrne v prejšnje stanje), ga obrnemo na delovno površino, pomokamo in razdelimo v manjše hlebčke. Te predoblikujemo tako, da jih obrnemo, raztegnemo in prepognemo s štirih strani, oblikujemo površinsko napetost hlebčka, pomokamo in pustimo  petnajst minut počivat. Nato hlebček še enkrat raztegnemo in prepognemo s štirih strani in oblikujemo površinsko napetost v hlebček ali štruco. Pomokamo in obrnemo v skledo s pomokanim prtičem (riževa moka ne vpija vlage). Segrejemo pečico s posodo na 240°C in ko je testo primerno vzhajano (testo se po dotiku počasi povrne v prvotno stanje), ga obrnemo na peki papir ali v razbeljeno posodo, pomokamo in zarišemo vzorček z žiletko, pokrijemo, damo v pečico, znižamo temperaturo na 220°C ali 200°C. Po dvajsetih minutah posodo odkrijemo in pečemo naprej do zlato-rjave barve. Pečen kruh ohladimo na leseni rešetki. Če bi radi kruh ohranili več dni, vročega zavijmo v laneno krpo ali vrečko, da bo lan ohranjal primerno vlažnost kruha.

Pri oblikovanju skorje pred peko je rez skorje namenjena sprostitvi napetosti v testu med peko. Če je testo pravilno vzhajano, potem bo zarisani vzorec uspel seveda, če vzorec upošteva lastnosti raztezanja kruha med peko. Poznamo plitko rez, pri kateri se testo rahlo razpre, in rez na uho, kjer se testo močno dvigne in razpre. Pri vzhajanju testa na sobni temperaturi se testo malo razleze in so uspešnejši večji vzorci, nežnejši vzorčki pa so lepši iz testa, ki je vzhajalo na hladnem.

Vsaka faza priprave kruha potrebuje svoj čas in pristop, da se procesi zaključijo in pripomorejo k optimalnemu rezultatu odprte in puhaste sredice in hrustljave mehke skorje.

Hitrost vzhajanja je odvisna od vrste moke, količine droži  in temperature prostora. Testo iz polnozrnatih mok hitreje vzhaja, prav tako tudi vpliva tudi večja količina droži v testu in višja temperatura prostora.