Droži

  • 50 g moka T400
  • 50 g voda
  • 50 g matičnih droži

Testo

  • 150 g droži
  • 260 g mleka
  • 30 g masla
  • 430 g moke T400
  • 30 g žajbljevega medu
  • 4 g soli

Za oči

  • 8 rozin

Za smrček

  • 4 kandirane češnje

Premaz

  • rumenjak
  • žlica goste smetane

Nekaj ur pred zamesitvijo testa pripravimo droži za peko po receptu. Ko se droži podvojijo, lahko nadaljujemo s pripravo testa.

Ko se droži podvojijo, v mešalno posodo odtehtamo droži, toplo mleko, stopljeno maslo, med in moko. Dobro premešamo sestavine in zgnetemo testo. Pokrijemo in pustimo počivat pol ure.

Primešamo sol in dobro zgnetemo testo. Predenemo ga v vzhajalno skledo in pokritega pustimo na toplem vzhajati, da se  podvoji.

Testo pregnetemo in pustimo v pokriti skledi še eno uro na sobni temperaturi, nato ga vzhajamo do konca na 10 – 18°C.

Ko je testo vzhajano, testo predenemo na delovni pult in z valjarjem narahlo oblikujemo pravokotnik. Razrežemo na štiri dele in vsak del, kot je prikazano na fotografiji zarežemo reza, ki nakazuje roge, in na vsaki strani roga še štirikrat. S prsti malo razvlečemo rogove in poravnamo glavo, premažemo z jajcem in smetano ter pritisnemo rozini za oči in kandirano češnjo za smrček.

Pečemo v pečici, ki je že segreta na 120°C ter jo pojačamo na 180°C ter pečemo približno pol ure. Ko se testo lepo dvigne in se zlato rjavo zapeče, preizkusimo s tanko leseno palčko; če je testo lepo pečeno ostane paličica suha.