Recept je z bloga Zapečenega kruha se največ poje, avtorice Nataše Đjurić.

Recept:

350 g polnozrnate moke, 210 g vode, 80 g droži (40 g bele moke, 40 g vode, 1 žlica štarterja), 10 g soli, 2 žlici olivnega olja.

Večer pred peko pripravimo droži: v vodo zamešamo moko in žlico droži in pustimo vzhajati čez noč.

Zjutraj v posodo nalijemo vodo, v njej razmešamo droži in moko. Pustimo počivati pol ure, da poteče avtoliza. Nato dobro vgnetemo sol in olje ter po potrebi moko, če je testo preredko. Pustimo testo fermentirati 3 – 4 ure na sobni temperaturi, nato pa ga damo v hladilnik za 6 – 10 ur.

Zvečer vzamemo testo iz hladilnika, rahlo pomokamo delovno površino, testo razdelimo na 2 dela in ju razvlečemo na 5 mm debeline. Nato s kolescem razrežemo testo na 2 x 20 koščkov in vsakega posebej posvaljkamo na deski ter položimo na peki papir in spečemo na 200ºC da pozlatijo (20 – 25 minut). Postrežemo še tople.

Pred peko lahko grisine povaljamo v fermentiranih semenih, zeliščih ali soli.