Droži

  • 40 g moke T 500
  • 40 g vode
  • 20 g matičnih droži

Testo

  • 100 g droži
  • 400 g vode
  • 700 g moke T500 (pol mehke in pol ostre)
  • 14 g soli

Nadev

  • 200 g pelatov
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 300 g bivolje mocarele
  • 4 rezine pečenega pršuta
  • origano
  • sveža bazilika

Olje za cvrenje

Nekaj ur pred zamesom testa pripravimo droži. Ko se podvojijo, lahko pričnemo s pripravo testa.

Zmešamo droži, vodo in moko ter dobro zgnetemo. Pustimo testo počivati pol ure. V testo vmešamo sol in zgnetemo, da postane svilnato gladko. Pokrijemo skledo in pustimo še dve uri na sobni temperaturi, nato damo testo na hladno vzhajanje v hladilnik za 24 ur.

Testo vzamemo iz hladilnika eno uro pred peko. Predenemo ga na rahlo pomokano mizo, ga z rokami narahlo razvlečemo v pravokotnik in s kovinsko lopatko razdelimo na osem delov , težkih približno 140 gramov.

Vsak del razvlečemo v enakomerno tanek krog. Na polovico ga nadevamo z žlico pelatov, prerezanim češnjevim paradižnikom, koščki mocarele, polovico rezine pečenega pršuta, posujemo z origanom in dodamo vršiček bazilike. Prazno polovico prepognemo čez nadevano in robove dobro strisnemo.

Olje segrejemo na 175°C. Pripravljeno fritto počasi spustimo v olje in jo pečemo 3 minute na vsaki strani, da postane svetlo rjava. Med peko prve strani, vrhnjo stran oblivamo z vročim oljem. Pečeno fritto odložimo na papirno serveto, da popivna  odvečno maščobo.

Postrežemo s solato iz radiča, rukole, paradižnika z balzamičnim kisom in olivnim oljem.

Če testo cvremo v dovolj vročem olju, se  maščoba ne vpije v testo.