Droži
- 40 g moke T 500
- 40 g vode
- 20 g matičnih droži
Testo
- 100 g droži
- 400 g vode
- 700 g moke T500 (pol mehke in pol ostre)
- 14 g soli
Nadev
- 200 g pelatov
- 8 češnjevih paradižnikov
- 300 g bivolje mocarele
- 4 rezine pečenega pršuta
- origano
- sveža bazilika
Olje za cvrenje
Nekaj ur pred zamesom testa pripravimo droži. Ko se podvojijo, lahko pričnemo s pripravo testa.
Zmešamo droži, vodo in moko ter dobro zgnetemo. Pustimo testo počivati pol ure. V testo vmešamo sol in zgnetemo, da postane svilnato gladko. Pokrijemo skledo in pustimo še dve uri na sobni temperaturi, nato damo testo na hladno vzhajanje v hladilnik za 24 ur.
Testo vzamemo iz hladilnika eno uro pred peko. Predenemo ga na rahlo pomokano mizo, ga z rokami narahlo razvlečemo v pravokotnik in s kovinsko lopatko razdelimo na osem delov , težkih približno 140 gramov.
Vsak del razvlečemo v enakomerno tanek krog. Na polovico ga nadevamo z žlico pelatov, prerezanim češnjevim paradižnikom, koščki mocarele, polovico rezine pečenega pršuta, posujemo z origanom in dodamo vršiček bazilike. Prazno polovico prepognemo čez nadevano in robove dobro strisnemo.
Olje segrejemo na 175°C. Pripravljeno fritto počasi spustimo v olje in jo pečemo 3 minute na vsaki strani, da postane svetlo rjava. Med peko prve strani, vrhnjo stran oblivamo z vročim oljem. Pečeno fritto odložimo na papirno serveto, da popivna odvečno maščobo.
Postrežemo s solato iz radiča, rukole, paradižnika z balzamičnim kisom in olivnim oljem.
Če testo cvremo v dovolj vročem olju, se maščoba ne vpije v testo.