Droži

  • 50 g bele moke
  • 50 g vode
  • 50 g matičnih droži

Testo

  • 150 g droži
  • 125 g mleka
  • 30 g masla
  • 2 jajci
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici žajbljevega medu
  • 1 žlica ruma
  • naribana limonina lupinica
  • 500 g bele moke
  • ščepec soli

Nekaj ur pred peko pripravimo droži.

Ko so droži podvojene, odtehtamo v mešalno posodo vse sestavine razen soli in dobro zgnetemo. Posodo pokrijemo in čez pol ure vmešamo sol in testo dobro zgnetemo. Testo predenemo v vzhajalno skledo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi, da se testo podvoji (12 ur).

Testo zvrnemo na delovni pult in ga z valjarjem nežno razvlečemo v pravokotnik na 1,5 cm debelo in razrežemo na 14 pravokotnikov. V vsakega naredimo dve zarezi in odložimo na pomokan peki papir v pekač in v pečico. Na dno postavimo kozico z vrelo vodo, da bo ustvarila vlago in toploto za vzhajanje. Vzhajamo  2 – 3 ure, da se flancati lepo dvignejo.

Segrejemo maščobo na 170°C, če potopimo v vroče olje ročaj lesene kuhalnice, se okoli začno delati mehurčki, ko je zadosti vroče.

Flancate polagamo v vročo maščobo z zgornjo stranjo navzdol, da se med peko zgornjega dela lahko napihne še spodnji del testa. Pečemo 3 – 4 minute v pokriti posodi, nato jih obrnemo in pečemo še 2 – 3 minute v odkriti posodi, jih poberemo ven in odcedimo na papirnati brisački.

Predno postrežemo, posujemo s finim sladkorjem.