Recept

Priprava droži za peko: 40 g vode, 40 g bele moke, 20 g matičnih droži

Priprava testa: 100 g droži, 100 g  mlačnega mleka, 40 g goste smetane, 10 g rjavega sladkorja, 7 g soli, 40 g polnovredne pšenične moke, 190 g bele moke T500, 30 g masla

za premaz: rumenjak, žlica goste smetane

za posip: sezam

Droži pripravimo po receptu, nekaj ur pred pričetkom zamesitve testa.

Ko so droži podvojene, lahko pričnemo s  pripravo testa. Zmešamo droži, mleko, smetano, mleko, rjavi sladkor, sol in moko ter dobro zgnetemo. Pustimo testo počivati pol ure.

V testo umešamo maslo v  dveh korakih in dobro zgnetemo. Testo pokrijemo in pustimo 4 – 6 ur vzhajati na sobni temperaturi.

Ko je testo lepo vzhajano, ga razdelimo na štiri dele po 125 g ter oblikujemo lepe krogljice (s spodvihavanjem ustvarimo napetost na površini). Bunse damo v pekač, na peki papir in pokrijemo. Pustimo vzhajati na toplem 2 – 3 ure.

Lepo vzhajane premažemo, posujemo s sezamom in damo v vročo pečico na 220​°C za 20 minut.

Ohlajene bunse prerežemo.  Obložimo jih s svežo zeleno solato, rezino paradižnika, kalčki, dodamo zelenjavni ali mesni polpet in prelijemo z jogurtovim prelivom. Burgerje postrežemo s pečenim krompirčkom.