Recept
Priprava droži za peko: 40 g vode, 40 g bele moke, 20 g matičnih droži
Priprava testa: 100 g droži, 100 g mlačnega mleka, 40 g goste smetane, 10 g rjavega sladkorja, 7 g soli, 40 g polnovredne pšenične moke, 190 g bele moke T500, 30 g masla
za premaz: rumenjak, žlica goste smetane
za posip: sezam
Droži pripravimo po receptu, nekaj ur pred pričetkom zamesitve testa.
Ko so droži podvojene, lahko pričnemo s pripravo testa. Zmešamo droži, mleko, smetano, mleko, rjavi sladkor, sol in moko ter dobro zgnetemo. Pustimo testo počivati pol ure.
V testo umešamo maslo v dveh korakih in dobro zgnetemo. Testo pokrijemo in pustimo 4 – 6 ur vzhajati na sobni temperaturi.
Ko je testo lepo vzhajano, ga razdelimo na štiri dele po 125 g ter oblikujemo lepe krogljice (s spodvihavanjem ustvarimo napetost na površini). Bunse damo v pekač, na peki papir in pokrijemo. Pustimo vzhajati na toplem 2 – 3 ure.
Lepo vzhajane premažemo, posujemo s sezamom in damo v vročo pečico na 220°C za 20 minut.
Ohlajene bunse prerežemo. Obložimo jih s svežo zeleno solato, rezino paradižnika, kalčki, dodamo zelenjavni ali mesni polpet in prelijemo z jogurtovim prelivom. Burgerje postrežemo s pečenim krompirčkom.