Recept: 300 g bele moke, 75 g koruzne moke, 75 g ajdove moke, 150 g droži, 290 g vode, 10 g soli.
Zvečer pripravimo droži. Zjutraj zgnetemo testo in pustimo vzhajat nekaj ur na sobni temperaturi.
Vmes zgnetemo jajce in moko, da bo nastalo trdo testo za nudlce. Pustimo počivat pol ure, nato pa oblikujemo različne figure: Jožefa, Marijo, Jezuščka, drevesa, grme, ptičke …
Na vzhajan kruh previdno naložimo figure in jih natančno premažemo z rumenjakom s ščepcem soli.
Pečemo v segreti pečici 50 minut na 180c.
Božičnik se je pripravljal večer pred Božičem.Obredni kruh spada med tradijo kruhov, ki so kot glavna obredna jed stali na mizi od božiča do svetih treh kraljev. 28. 5. 2013 je bil vpisan v Register nesnovne dediščine na slovenskem.