Recept:

Droži: 75 g vode, 75 g moke, 50 g matičnih droži

Testo: 150 g droži, 250 g vode, 225 g semolina remacinata, 200 g bele T500, 12 g soli.

Pripravimo droži in pustimo, da narastejo, dozorele se  potrojijo. Ko so droži pripravljene, lahko pričnemo s pripravo testa. Zmešamo vodo, droži in moko ter dobro zgnetemo. Pustimo počivati eno uro, da poteče avtoliza in se prične fermentacija. Nato posujemo sol po testu in jo s prsti vtremo vanj in zelo dobro pregnetemo. Po potrebi dodamo moko. Ko postane testo svilnato in gre lepo od stene posode, ga pustimo vzhahati. Prvi dve uri, na pol ure naredimo serijo potegov in prepogibov, nato pustimo vzhahati.

Ko se testo skoraj podvoji in je na dotik cele dlani počasi odziven, ga zvrnemo na delovni pult. Testo rahlo pomokamo, obrnemo ter potegnemo testo in prepognemo na križ in spodvihamo hlebček. Pokrijemo in čez petnajst minut ponovimo spodvihovanje hlebčka, da ustvarimo lepo napetost skorjice.

Pripravimo vzhajalno košarico, pomokamo prtič in vanj obrnemo pomokan hlebček. Pokrijemo s krpo in damo v vhajalno skledo ter pokrijemo ali pa zavijemo v vrečko, da se ne suši. Damo na drugo vzhajanje v hladilnik (10°C).

Ko je testo lepo vzhajano, ga previdno obrnemo na peki papir, omedemo riževo moko in posujemo s pšenično moko. Na skorjo zarišemo  vzorec, ki bo pomagal kruhu, da se lepo razpre. Globoko zarezo za uho naredimo z žiletko pod kotom 45°C, za steblo nežno potegnemo z nožem, klasje pa ustvarimo s plitvimi pravokotnimi zarezami z žiletko in naj ne bodo daljše od 2-3 cm. Testo predenemo v razbeljeno posodo iz pečice (250°C), pokrijemo in pečemo na 250°C, čez 5 minut znižamo na 220°C in pečemo pol ure. Nato posodo odkrijemo in pečemo na 200°C še dvajset minut, do želene barve.