S fermentacijo sestavin imamo hitro kuhano jed na žlico, ki se prileže v hladnih dneh.

Sestavine:

4 pesti ješprenja

2 pesti fermentiranega korenčka in brstičnega ohrovta

manjši kos pečenke

sol in poper

 

Čez noč namočimo ješprenj v vodi.

V kozico nalijemo 1 l vode in vanjo stresemo splahnjen ješprenj, fermentiran korenček, brstični ohrovt ter na kocke narezan ostanek pečenke. Počasi kuhamo na zmerni temperaturi. Pred koncem jed solimo in popramo po okusu.

Fermentirano zelenjavo pripravimo tako, da očiščeno in narezano zelenjavo zložimo v kozarec  in zalijemo s slanico (1 vode, 20 g soli zavremo in ohladimo). Nato zataknemo mrežico, da zelenjava ne gleda iz tekočine in na rahlo pokrijemo s pokrovčkom, da bodo nastajajoči plini lahko izhajali. Pustimo dva do tri tedne in zelenjava se v tem času skisa. Med mlečnokislinsko fermentacijo po potrebi dolivamo slanico, da je zelenjava prelita. Fermentirano zelenjavo lahko uporabljamo enako kot kisle kumarice ali kislo zelje. Pri kuhanju jedi je zelo hitro pripravljena.

Fermentirana zelenjava je bogata z vitamini, minerali in rudninami, izboljšuje čiščenje prebavil  in absorpcijo hranilnih snovi. Da bo jed hitro pripravljena pripomore namočen ješprenj in fermentirana zelenjava.