Priprava droži za peko
- 80 g vode
- 80 g bele moke
- 40 g matičnih droži
Priprava testa
- 200 g droži
- 200 g mlačnega mleka
- 80 g goste smetane
- 20 g rjavega sladkorja
- 14 g soli
- 80 g polnovredne pšenične moke
- 380 g bele moke T500
- 60 g masla
Za obarvanje testa
- 8 g prahu posušene rdeče pese
- 8 g prahu posušene špinače
- 4 g oglja
- 4 g kurkume
Premaz
- rumenjak
- žlica goste smetane
Za posip
- sezam
Za nadev
- rezine pečene govedine
- sezonske divje zeli in cvetje (navadna lakota, grenkuljica, navadne zvezdice, marjetica, kapucinka, ognjič)
- rezine paradižnika
- sadna kaša z jabolčnim kisom
Droži pripravimo po receptu, nekaj ur pred pričetkom zamesitve testa. Ko se droži podvojijo lahko nadaljujemo s pripravo testa.
Ko so droži podvojene, lahko pričnemo s pripravo testa. Zmešamo droži, mleko, smetano, mleko, rjavi sladkor, sol in moko ter dobro zgnetemo. Pustimo testo počivati pol ure.
V testo umešamo maslo v dveh korakih in dobro zgnetemo. Testo razdelimo na 4 dele po 250 g in v vsakega dobro vgnetemo svojo barvo (špinačo, rdečo peso, oglje in kurkumo). Vsak obarvan del razdelimo na dva po 125 g in oblikujemo hlebčke. Bunse damo v pekač pokrijemo s folijo in pustimo 5-7 ur vzhajati na sobni temperaturi.
Lepo vzhajane premažemo, posujemo s sezamom in damo v vročo pečico na 220°C za 20 minut.
Govedino pripravimo v sous vide, kuhamo jo 8 ur na 57°C. Pripravljeno na hitro popečemo na vročem olju in narežemo na tanke rezine.
Nabrano cvetje in divje zeli operemo in osušimo.
Sadno kašo malin precedimo in okisamo z jabolčnim kisom.
Ko so bunsi pečeni, jih postrežemo z govedino, divjimi zelmi in cvetjem ter prelijemo s sladko-kislo sadno omako.
Uporabimo užitne divje zeli, ki so tisti čas na voljo v naravi. V jeseni sem uporabila navadno lakoto, grenkuljico, navadne zvezdice, marjetice, kapucinke in ognjič.