Priprava droži za peko: 50 g vode, 50 g moke, 50 g matičnih droži.

Testo: 150 g droži, 185 g mleka, 1 jajce, 40 g rjavega sladkorja, 435 g moke T500, 50 g masla, 10 g soli, šopek pehtrana.

Nekaj ur pred peko pripravimo droži.

Ko so droži podvojene, lahko pričnemo s pripravo testa. Zmešamo mleko, droži, jajce, sladkor in moko. Ko so sestavine povezane ugnetemo zmehčano maslo. Dobro pregnetemo in pustimo počivati pol ure.

V testo umešamo sol in narezan pehtran ter dobro zgnetemo, da razvijemo gluten. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

Ko se testo podvoji, ga stresemo na delovni pult in pretegnemo na križ in oblikujemo napetost na površini hlebčka s spodvihavanjem. Testo pomokamo in obrnemo v vzhajalno košarico, v katero smo pripravili prtič, popršen z riževo moko. Testo pokrijemo in pustimo dve uri na sobni temperaturi. Nato ga predenemo v hladilnik in vzhajamo 12 – 18 ur.

Lepo vzhajano testo predenemo neposredno v razgreto posodo, ki smo jo segreli v pečici na 220°C. Kruh pomokamo, zarišemo vzorček, pokrijemo in pečemo na 180°C pol ure, nato odkrijemo in pečemo še slabe pol ure do zlato rjave barve.

 

Recept je prirejen po receptu mojstra Andreja Goljata.