Droži

  • 50 g moka T400
  • 50 g voda
  • 50 g matičnih droži

Testo

  • 150 g droži
  • 260 g mleka
  • 30 g masla
  • 430 g moke T400
  • 30 g žajbljevega medu
  • 4 g soli

Za oči

  • 6 suhih brusnic

Premaz

  • rumenjak
  • žlica goste smetane

Nekaj ur pred zamesitvijo testa pripravimo droži za peko po receptu. Ko se droži podvojijo, lahko nadaljujemo s pripravo testa.

Ko se droži podvojijo, v mešalno posodo odtehtamo droži, toplo mleko, stopljeno maslo, med in moko. Dobro premešamo sestavine in zgnetemo testo. Pokrijemo in pustimo počivat pol ure.

Primešamo sol in dobro zgnetemo testo. Predenemo ga v vzhajalno skledo in pokritega pustimo na toplem vzhajati, da se  podvoji.

Testo pregnetemo in pustimo v pokriti skledi še eno uro na sobni temperaturi, nato ga vzhajamo do konca v hladilniku.

Ko je testo vzhajano, testo predenemo na delovni pult in z valjarjem narahlo oblikujemo pravokotnik. Razrežemo na tri trakove, kot je prikazano na fotografiji in v vsakem zarežemo rez, ne eni strani za nogi, na drugi strani eno za rogova, vsak rog še enkrat prerežemo, da bomo lahko zavili in naredimo še stranska reza za roki.

Nogi in roki rahlo potegnemo, oblikujemo konico ter malo zapognemo. Rog naredimo iz dveh delov, ki ju rahlo potegnemo in navijemo ter malo zapognemo v želeno obliko. Pri rogovih vrat rahlo stisnemo, da oblikujemo glavo ter vtisnemo še dve brusnici za oči.

Testo premažemo z mešanico rumenjaka in goste smetane  ter damo v pečico, ki je že segreta na 120°C ter jo pojačamo na 180°C in pečemo približno pol ure. Ko se testo lepo dvigne in se zlato rjavo zapeče, preizkusimo s tanko leseno palčko; če je testo lepo pečeno ostane paličica suha.