Zgodovina kruha sega v zgodnja obdobja človeštva. Velja za najstarejše pripravljeno živilo. V mlajši kameni dobi (neolitiku) so se pojavila prva stalna bivališča, udomačevanje živali in poljedelstvo. Ljudje so med travami začeli izbirati plodnejše, žita, iz katerih so izdelovali preproste vrste kruha. Prvi kruhi so vzhajali s pomočjo kvasovk, ki so se nahajale na zrnju. Ljudje so pri peki kruha pogosto shranjevali del testa, ki so mu rekli kiso testo ali droži.Tehnologija peke je do danes ostala podobna.

Pompejski kruh velja za enega najstareje ohranjenih živil. Pripravljen je bil iz pire – prapšenice, ki so jo pridelovali na območju sredozemlja.

Eden od najstarejših zapisov recepture in tehnologije izdelave kruha z drožmi segajo v leto 1770 avtorja James Stone “The Complete Baker”. Po originalni recepturi je oživila recept Vanessa Kimbell.

Kisli kruh San Francisca je med najbolj znanimi kruhi s kislim testom ali drožmi  in se neprekinjeno izdeluje od leta 1849. Posebno je slaven je “Basic country bread” Chada Robertsona, ki nosi sledi bogate francoske zapuščine izdelave naravno vzhajanih kruhov. Svojo pot iskanja najboljšega kruha je opisal v Tartine Bread.

Rezina kruha, narejenega z ljubeznijo, je nekaj najbolj osnovnega v prehrani. Mnogi ga pečemo doma, na voljo pa je tudi v mnogih pekarnicah.

Na slovenskem ima kruh pomembno vlogo v narodnem izročilu. Nekdaj je veljal za statusni simbol in bil del prazničnih obredij in v življenjskem krogu človeka.

Svetovni dan kruha praznujemo 16. oktobra.