Droži

  • 50 g bele moke
  • 50 g vode
  • 50 g matičnih droži

Testo

  • 150 g droži
  • 125 g mleka
  • 30 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici žajbljevega medu (40 g)
  • 1 žlica ruma
  • naribana limonina lupinica
  • 500 g bele moke
  • ščepec soli

Polnilo

  • jagodna / marelična marmelada

Nekaj ur pred peko pripravimo droži.

Ko so droži podvojene, odtehtamo v mešalno posodo vse sestavine razen soli in dobro zgnetemo. Posodo pokrijemo in čez pol ure vmešamo sol in testo dobro zgnetemo. Testo predenemo v vzhajalno skledo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi, da se testo podvoji (12 ur).

Testo zvrnemo na delovni pult in ga razdelimo na  11 delov težkih okoli 80 g. Iz vsakega oblikujemo kroglico in jo odložimo na pomokan peki papir v pekač in v pečico. Na dno postavimo kozico z vrelo vodo, da bo ustvarila vlago in toploto za vzhajanje. Vzhajamo  2 – 3 ure, da se krofi podvojijo.

Segrejemo maščobo na 170°C, če potopimo v vroče olje ročaj lesene kuhalnice, se okoli začno delati mehurčki, ko je zadosti vroče.

Krofe polagamo v vročo maščobo z zgornjo stranjo navzdol, da se med peko zgornjega dela lahko napihne še spodnji del testa. Pečemo 3 – 4 minute v pokriti posodi, nato jih obrnemo in pečemo še 2 – 3 minute v odkriti posodi, jih poberemo ven in odcedimo na papirnati brisački.

Rahlo ohlajene napolnimo z marmelado in predno postrežemo, posujemo s finim sladkorjem.