Recept:
500 g polnovredne močne pšenične moke
250 g mlačne vode
150 g droži (75 g vode, 75 g moke, 20 g matičnih droži)
12 g solnega cveta,
1 žlica ječmenovega slada,
1 pest kaljene pšenice.

Zvečer pripravimo droži: zmešamo 75 g polnovredne moke, 75 g vode in 20 g matičnih droži. Namočimo tudi pest pšeničnih zrn v mlačno vodo.
Zjutraj zamešamo testo: zmešamo vodo in moko ter gnetemo 5 minut na KA-1. Nato pustimo eno uro, da poteče autoliza. V testo primešamo droži, ječmenov slad in solni cvet ter gnetemo 6 minut na KA-2. Pred koncem vmešamo dobro odcejena pšenična zrna in gnetemo 1 minuto na KA-1. Teso pustimo počivati dve uri. Vmes ga na pol ure potegnemo in prepognemo z vseh štirih strani. Nato pustimo testo vzhajati še okoli 2 uri na sobni temperaturi.
Ko je vzgajano (preizkus s prstom), ga zvrnemo na pult in rahlo pomokamo. Razdelimo ga v dva hlebčka in pred oblikujemo: 4x potegnemo in prepognemo, spodvihamo v hlebček in pustimo 15 minut pokrito na pultu.
Nato ga spet rahlo 4x potegnemo in prepognemo ter spodvihamo v hlebček in damo v pomokan prtič v vzhajalno košarico. Pustimo vzhajati okoli 2 uri na sobni temperaturi. Segrejemo pečico s podoo na 240c.
Ko je dovolj vzhajan, ga obrnemo na pult, zarišemo vzorček z žiletko in predenemo v razbeljeno posodo. Temperaturo znižamo na 220c in pečemo 30 minut v pokriti posodi. Nato odkrijemo in pečemo še 20 minut do želene barve.
Pečen kruh ohladimo v laneni krpi in ga v njej tudi shranimo.