Ko zagrizemo v mesnate liste tolščakove lobode, se nam v spomin prikrade okus praženih bučnih pešk.

Sestavine:

150 g kefirjevega namaza

pest drobno narezanih slanuš (v našem primeru tolščakova loboda)

hladno stiskano bučno olje po okusu

Pol litra mlečnega kefirja preko noči filtriramo in napnemo, da bo kremni sir trdnejši. Naslednji dan ga stresemo iz koška ter shranimo v hladilniku.

Namaz pripravimo iz kefirjevega namaza, ki in mu primešamo drobno narezano tolščakovo lobodo in bučno olje po okusu. Okrasimo s tolščakovo lobodo.

Tolščakova loboda je značilna slanoljubna rastlina, ki jim s skupnim imenom rečemo slanuše. Zaradi življenjskega prostora na morski brežini, je naravno slana, zato namaza ne solimo. Nabiramo jo lahko celo leto. Bogata je vitamini, minerali. Mlečni kremni kefir skrbi z mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami za zdravo ravnovesje prebave. Bučno olje je bogat z vitaminom E – tokoferoli, ki so bogat vir antioksidantov.