Recept:

Priprava droži za peko: 75 g bele moke, 75 g vode in žlica matičnih droži

Priprava testa: 460 g bele moke T500, 290 g mlačne vode, 150 g pripravljenih droži in12 g soli

Več o pripravi matičnih droži in testa.

 

Nekaj ur pred peko pripravimo droži in jih pustimo vzhajati na sobni temperaturi.

Ko so droži pripravljene, lahko nadaljujemo. Zamešamo vodo, droži in moko in pustimo testo počivati. Čez pol ure dobro vgnetemo 12 g soli. V naslednjih dveh urah naredimo tri serije potegov in prepogibov, nato pustimo pokrito testo vzhajati 4 – 6 ur na sobni temperaturi (21°C).

Ocvremo ocvirke in jih dobro odcedimo.

Vzhajano testo (na nežen dotik dlani se testo počasi povrne v prvoten položaj) stresemo na peki papir (v pekač), ki smo ga namastili, da bomo lažje razvlekli testo na prst debelo. Posujemo z ocvirki, pokrijemo in vzhajamo na sobni temperaturi (21°C) se 3 – 4 ure.

Ko je testo vzhajano, jerpico pečemo 40 – 50 minut na 170°C.