Recept:

530 g vode,

250 g pireja pečene hokaide,

300 g drožnega nastavka,

1200 g bele moke T500,

26 g soli.

Zvečer pripravimo drožni nastavek: 150 g vode, 150 g moke, žlica matičnih droži.
Zjutraj zamešamo testo: 530 g vode, 250 g pireja pečene hokaide, 300 g drožnega nastavka in 1200 g bele moke. 1 uro pustimo počivati nato dodamo 26 g soli in dobro vgnetemo.
Pokrijemo vzhajalno skledo in pustimo na sobni temperaturi 9 ur. Testo zvrnemo na pult, rahlo pomokamo, razdelimo na dva dela, preganemo in oblikujemo hlebčka. Pustimo vzhajati.
Pečico in posodi segrejemo na 250 C. Hlebčka predenemo na peki papir, zarišemo vzorček in damo v segreto litoželezno ali lončeno posodo ter pokrijemo. Pečemo 30 minut v pokriti posodi, nato pa odkrijemo, znižamo na 220 C in pečemo dvajset minut do želene barve.
Pri tekočini pazite, ker moke različno “pijejo”, raje jo v začetku dodajte malo manj, pa potem dodate, če je potrebno. Pa tudi bučni pire bo različno moker, odvisno od priprave buč. Če bo testo močilo, mu dodajajte moko po občutku.