Recept je ustvarila ter objavila Nataša Djurić na Feedfeed – connecting people who love to cook.

Potrebujemo:

500 g pšenične moke (450 g bele, 50 g polnozrnate), 330 g vode, 10 g soli, 200 g belih droži (100 g bele moke, 100 g vode, žlica štarterja).

Zvečer pripravimo droži: zmešamo 100 g vode z 100 g bele moke in primešamo žlico štarterja.

Zjutraj zamešaj droži v vodi, dodaj moko in umešaj testo. Pusti ga počivati pol ure, da poteče avtoliza. Nato dodaj dobro ugneti sol in po potrebi dodaj še moko. Testo naj počiva toliko časa, da se podvoji. Prvi dve uri ga na vsake pol ure razvleči in prepogni. Nato naj počiva še pet ur, da bo dvojno narastel.

Ko je  testo nahajalo, ga z lopatko stresi na nepomokano površino ter ga rahlo pomokaj in obrni na drugo stran. Testo razdeli na 3 – 6 delov. Vsak kos pomokaj, obrni, razvleči in spodvihaj v krogljico, da se ustvari napeta površina. Pomokaj ter pokrij z lanenim prtom. Počiva naj 40 minut.

Pripravi peki papir in ga rahlo pomokaj. Testo razvleči in zareži reže. Previdno razvleči testo, ga pomokaj in spet pusti počivat 40 minut. Segrej pečico s kamnom na 250ºC. Na dno pečice daš prazno posodo in fougasse na peki papirju položi na vroč kamen ter stresi ledene kocke v posodico na dnu. Led bo ustvaril paro in pripomogel k hrustljavi skorjici.  Peči 20 – 25 minut, da pozlatijo.