Priljubljena, dolgo vzhajana bageta s hrustljavo zapečeno skorjo in sočno sredico omamnega vonja sveže pečenega kruha.

Sestavine:

Priprava kvasnega nastavka

100 g bele moke T500

100 g vodnega kefirja

Testo

200 g pripravljenega kvasnega nastavka

400 g bele moke T400

250 g vodnega kefirja (70%H)

10 g soli

Zvečer zamešamo kvasni nastavek in pustimo na sobni temperaturi, da se aktivira do jutra. Ko se podvoji, je pripravljen za zames testa.

Najprej zamešamo kvasni nastavek, vodni kefir in moko. Testo zgnetemo, ročno ali s planetarnim mešalnikom z lopatko, da se lepo poveže. Nato testo pustimo počivati eno uro, da poteče autoliza.

Čez pol ure vgnetemo sol in testo dobro zgnetemo, ročno ali s planetarnim mešalnikom (s kavljem), toliko da gre testo lepo od stene posode. Nato pustimo testo vzhajati na sobni temperaturi 6 – 8 ur. Ko se testo skoraj podvoji, ga zvrnemo na pomokan delovni pult, razrežemo na 3 kose po 280 g ter oblikujemo bagete. Kose posvaljkamo in potlačimo z roko, nato jih zapognemo po dolžini navznoter z obeh strani, obrnemo šiv navzdol in jih vzhajamo pokrite na perforiranem pekaču. Ko so primerno vzhajane, zarišemo zareze z žiletko ter jih pečemo na 250°C, 20 – 30 minut. V začetku peke damo v pečico kozico z vrelo vodo, da ustvarja paro. Bagete ohladimo, da se razvijejo okusi do konca, nato pa postrežemo.

Priprava kvasnega nastavka in vzhajanje testa je odvisno tudi od  temperature v kuhinji. Če je topleje, bo proces potekal hitreje, če bodo temperature nižje, bo trajalo dlje časa.